Over Optiekvacatures.be
Wij verbinden werknemers en werkgevers door heel België

Hoe word ik opticien?

Je bent misschien net bij de de opticien geweest voor jezelf of met een ander en denkt bij jezelf... 'dat is een leuk beroep'. Maar hoe word ik dan opticien?

Opticien-optometrist is inderdaad een leuk beroep! Een ambacht wat al zo oud is de oude Griekse wereld en wat nog vele generaties zal blijven bestaan. Zeker aangezien de gemiddelde mens steeds ouder wordt en het brildragen op middelbare leeftijd meer feit dat fictie is... Je bent als opticien-optometrist allereerst gespecialiseerd in het aanmeten en adviseren over brillen. Dit doe je door het meten van refractiefouten van iemands ogen. Hiernaast ben je als opticien ook verantwoordelijk voor het adviseren en verkopen van monturen en brillenglazen. Kortom, je bent zowel technisch bezig als met fashion en je werkt zowel met mensen als machines.

Opticien-optometrist wordt je door de opleiding tot Opticien-optometrist  te volgen. Het vakkenpakket bestaat uit onder andere uit vakken als Optica (over zaken als holle en bolle lenzen en spiegeling), refractioneren (over de werking van het oog en sterktes) en Anatomie. Natuurlijk volg je ook de meer standaard vakken als Ondernemerschap, Nederlands, Engels en Rekenen.

Je kan er voor kiezen om de opleiding voltijd of deeltijd te volgen. Dus fulltime naar school of deeltijd naar school in combinatie met een baan als leerling opticien bij een optiekzaak. Veel studenten kiezen ervoor om de opleiding in de deeltijd vorm te doen, omdat zij op deze manier ook flink wat praktijkervaring op doen en hiermee na het voltooien van de opleiding interessanter zijn voor hun bestaande en toekomstige werkgever(s).

Maar dan nog de hamvraag: 'Waar kan ik de opleiding volgen?' Verspreid door Vlaanderen kan je de opleiding tot opticien-optometrist volgen. Hieronder een aantal erkende opleidingen:


• Odisee te Brussel
• Syntra AB
• Syntra Limburg
• Syntra MVL


Ben je (al) toe aan de volgende stap? Dan kan je ook nog doorleren en de opleiding volgen tot Hbo Optometrist of Orthoptist.

Nieuwsgierig naar vacatures die passen bij deze functies? Kijk dan in het vacatureoverzicht.

Vacatures in de spotlight!

Optiek Van der Linden Bvba
Vandenbalck bvba
inLeuven Bekijk vacature
Création Concept Optique
inVlaanderen en Nederland Bekijk vacature
Bekijk alle vacatures
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in