Over Optiekvacatures.be
Wij verbinden werknemers en werkgevers door heel België

Sollicitatietips

Bent u zich aan het oriënteren naar een nieuwe baan als opticien, contactlensspecialist, optometrist of verkoopmedewerker? Bereid u zich dan goed voor op dat wat komen gaat...
Een sollicitatieprocedure is een mooie manier om te zien of er voldoende aansluiting is tussen een toekomstig werkgever en u als nieuwe medewerker. Zie het als een kennismaking met iemand waar u een duurzame relatie mee wil beginnen. Natuurlijk wilt u dat die (arbeids)relatie een goede relatie gaat worden. En gelijk heeft u. De gemiddelde medewerker besteed namelijk meer tijd op zijn/haar werk dan dat ze thuis doen.
Hoe zorgt u ervoor dat u zich op de juiste manier presenteert?

Voorbeeld CV van een opticien of optometrist

Begin met de basis

Een goede start is het halve werk is een mooi gezegde wat zeker van toepassing is bij sollicitateren. Om te beginnen is een CV vaak het eerste waar een mogeljike werkgever naar kijkt als u solliciteert bij een bedrijf. Zorg er dus voor dat uw CV helemaal up to date is. Zorg ervoor dat de volgende punten zeker in uw CV staan:


• Uw personalia: Naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en eventuele andere relevante gegevens. Denk hierbij aan een rijbewijs of per wanneer u beschikbaar bent.
• Een persoonlijk profiel: Schrijf over wat u motiveert en wat u zoekt in een nieuwe functie.
• De werkervaring die u heeft opgedaan: Begin ook hier bovenaan met de laatst opgedane ervaring. Omschrijf per ervaring welke functie u had, bij welk bedrijf u heeft gewerkt en in welke periode dat was. Veelal omschrijven sollicitanten de werkzaamheden die zij hebben verricht in het bedrijf om de lezer van het CV een goede indruk te geven. U kunt bijvoorbeeld ook behaalde doelen toevoegen in deze omschrijving.
• De door u gevolgde opleidingen en eventuele relevante cursussen: Begin bovenaan met de laatst genoten opleiding en werk dit uit t/m de middelbare school.
• Talenkennis en computervaardigheden: Geef duidelijk aan welke talen u spreekt en op welk niveau en als u specifieke (branchegerichte) computervaardigheden hebt opgedaan.
• Hobby's en sport: Om niet alleen de zakelijke kant te presenteren adviseren wij ook altijd om aan te geven wat u doet in uw vrije tijd. Mocht u erg extreme hobbies of sport beoefenen kunt u deze soms beter achterwege laten. 
 

Gesprek van een werkgever met een opticien of optometrist.

Het sollicitatiegesprek

Yes! Uw CV is goed in de smaak gevallen en u mag op gesprek komen bij de werkgever waar u heeft gesolliciteerd.


Het goede nieuws is dat u door bent naar de eerste ronde. Uw CV sluit dus voldoende aan met dat wat de werkgever zoekt. Maar.... u bent er nog niet. Eerst gaat u kennismaken om te zien of er een wederzijdse klik is en of jullie bij elkaar passen. Het doel is natuurlijk om een lange termijn relatie aan te gaan met elkaar. De werkgever zal u misschien ook nog vergelijken met andere sollicitanten en misschien doet u hetzelfde wel door deze werkgever te vergelijken met andere werkgevers. Onthoud dat u er beiden goed aan doet om te onderzoeken of jullie goed bij elkaar passen. U kunt hier ook prima open in zijn in uw gesprek, zolang het maar duidelijk overkomt waarom u de vergelijking aan wil gaan.


Een paar tips voor het gesprek:


• Bereid uw gesprek goed voor, zodat u weet wat je wil vragen aan de werkgever.
• Besteed tijd en aandacht aan uw uiterlijk en zorg ervoor dat u relaxt aan tafel zit.
• Zorg dat u op tijd komt!
• Neem uw CV en (kopieen van) diploma's mee naar het gesprek.
• In een gesprek komen er enorm veel vragen op u af en heeft u de ruimte om vragen te stellen. Wees slim in zowel uw antwoorden als uw vragen.
• Zorg ervoor dat u een duidelijk beeld krijgt van het bedrijf en uw gesprekspartner. Zeker als dit een persoon is met wie u veel komt te werken.
• Sluit het gesprek altijd op een goede manier af. Ongeacht of u zichzelf ziet werken bij het bedrijf of niet... De wereld is vaak kleiner dan u denkt en een slechte afsluiting kan u altijd blijven achtervolgen. 
 

Vacatures in de spotlight!

Optiek Van der Linden Bvba
Vandenbalck bvba
inLeuven Bekijk vacature
Création Concept Optique
inVlaanderen en Nederland Bekijk vacature
Bekijk alle vacatures
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in